Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Łóżka hotelowe
Dzisiaj w cenie zdecydowanie jest oryginalność. Dlatego też właściciele hoteli coraz bardziej patrzą na to, aby ich hotele czymś szczególnym się wyróżniały. A ponieważ coraz modniejsze jest aranżowanie na przeróżny sposób wnętrz, modne stało się tworzenie hoteli w różnych stylach
Jednak o ile kolory, meble czy dodatki generalnie dość łatwo...
Różnorodne hotele
Hotele są bardzo ciekawymi ośrodkami noclegowymi. To o nich często mówi turystyka, która wiąże się z wszystkimi wyjazdami człowieka. Jakie hotele mają więc do dyspozycji turyści i co mogą w nich znaleźć?
Obecnie już niemalże w każdym hotelu znajduje się oddzielny gabinet spa. Można w nim spędzić miło czasu i...