Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Trizer – tabletki na odchudzanie
Odchudzanie stało się proste!
Na świecie coraz większa liczba osób jest otyła, lub ma problemy z nadwagą. Problem ten będzie narastał, gdyż w dzisiejszym zabieganym Świecie, pełnym barów szybkiej obsługi jest coraz ciężej utrzymać zbilansowaną dietę, a ciągły natłok pracy nie pozwala nam uprawiać sportu. My to znamy i wiemy...
Nieznane sporty
Nieznane sporty
Mamy bardzo wiele rodzajów sportów. Znamy zasady tylko tych bardziej popularnych lub tych, które występują na olimpiadach i zawodach sportowych. Tymczasem istnieje wiele typów sportów, które są dla nas bardzo egzotyczne – przynajmniej z nazwy np.: wakeboarding, armwrestling, korfball, grappling, cyklotrial, woltyżerka, footbag. Pierwszy sport jest połączeniem snowboardingu,...