Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Kompostownia ziemia polska
W naszym kraju istnieje wiele firm produkujących nawozy powszechnie wykorzystywane w rolnictwie. Cieszące się jeszcze do niedawna największą popularnością nawozy sztuczne czyli chemiczne, są coraz częściej zastępowane przez naturalne nawozy organiczne. Są one zdecydowanie lepsze, bezpieczniejsze dla zdrowia i oczywiście ekologiczne.
Jednym z najbardziej renomowanych ich producentów jest kompostownia ziemia...
Loty Kraków Nowy Jork i Wyjazdy narciarskie Kraków
Wyjazdy narciarskie Kraków i Loty Kraków Nowy Jork
Lot do Nowego Jorku
Dlaczego w tym sezonie loty Kraków Nowy Jork stały się tak nagle popularne? Pewnie ze względu na malejącą cenę. Loty za ocean serio znacznie i widocznie staniały i są dostępne dla praktycznie każdego chętnego. Nowy Jork stał się miastem,...