Słodkim i smacznym pożywieniem, które wpływa także korzystnie na zdrowie, jest miód. Jego lecznicze właściwości zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, więc nie obciąża układu pokarmowego. W umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Niestety podgrzewanie miodu powoduje niszczenie substancji czynnych, przez co obniża się jego wartość odżywcza. Należy więc pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty. Warto jeść go na surowo, wówczas nasze zdrowie skorzysta z jego cennych właściwości. Miód zawiera duże ilości glukozy i fruktozy. Działa odtruwająco i wpływa na wzrost wartości hemoglobiny. Ważny jest sposób przechowywanie miodu, ponieważ może stracić swoje cenne substancje aktywne. Należy go pozostawić w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Substancje te są bowiem nietrwałe i występują tylko w świeżym miodzie. Najlepszy wpływ na zdrowie ma plaster prosto z ula, ponieważ pod wpływem światła zostają one utracone.
Losowe artykuły:
Apartamenty Sopot
Mieszkania w nadmorskiej okolicy mają niewątpliwie swój niepowtarzalny klimat, który odpowiada wielu osobom. Nieruchomość w dobrej lokalizacji jednak wiąże się z wysokimi wydatkami, ponieważ w takich miejscach budowane są przede wszystkim apartamenty przeznaczone dla osób majętnych. Miastem, które może zaoferować wiele apartamentów jest Sopot. Trójmiasto od dawna przyciąga do...
Gimnazjum w bojszowach
W tym roku, by swiętować Dzień Niepodległości, uczniowie i nauczyciele, jak zwykle, przyczepili do ubrań biało-czerwone wstążki. Jednak nie poprzestali na tym.
Uczniowie klas pierwszych przygotowali plakaty pt. „Namaluj Niepodległość”, które ozdobiły ściany szkolnego korytarza. Przedstawiciele klas II i III, którzy interesują się historią, wzięli udział w Wielkim Teście z...