JAK wiadomo istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, a niuanse smakowe rozróżniane są w znacznym stopniu przy wydatnej pomocy węchu. Poszczególne smaki rozróżniane są przez różne części języka, i tak smak słodki i słony wyczuwane są przodem języka, kwaśny ? bokami a gorycz tyłem języka. Powierzchnia języka nie jest gładka, lecz pokryta brodawkami, których boki pokryte są kubkami smakowymi. Kubki smakowe znajdują także na podniebieniu i w gardle. Każdy kubek smakowy składa się z około 50 komórek połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. Zmysł smaku bardzo ściśle powiązany jest ze zmysłem węchu. Gdy człowiek ma katar to ma upośledzony też zmysł smaku. W ogóle ten zmysł nie jest zbyt dokonały. Jeśli np. zawiązać oczy to jest problem z rozróżnieniem i nazwaniem poszczególnych próbowanych potraw. Każdy szanujący się kucharz doskonale zdaje sobie z tego sprawę i dużą uwagę przykłada do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.
Losowe artykuły:
Bilety lotnicze
Przez niemal cały rok zapracowani i zmęczeni pracą ludzie czekają na urlop w wakacje. Aby uciec przed codziennymi problemami decydują się na wyjazd całą rodziną (ewentualnie samotnie, gdy są singlami lub rodzina nie deklaruje chęci wyjazdu w dane miejsce) w różne zakamarki kraju i świata. Taki wyjazd to świetna...
Czyszczenie elewacji Poznań
Elewacja jest takim elementem każdego budynku, który właściwie nieustannie może być narażony na działanie najróżniejszych czynników zewnętrznych i liczne zanieczyszczenia. Trudno zatem dziwić się temu, że po pewnym czasie jej użytkowania staje się ona dość zabrudzona. Jest to poważny problem; elewacja stanowi jednocześnie wizytówkę całego budynku i w dużym...